HEMA verkoopt winkels aan franchisenemers

HEMA verkoopt winkels aan franchisenemers

Marcel Boekhoorn wil een deel van de winkels en de eigen bakkerij van HEMA afstoten. Met de opbrengst wil de winkelketen zijn buitenlandse expansie versnellen, melden anonieme bronnen uit de financiële sector aan het FD.

HEMA zou vooral vestigingen in kleinere plaatsen aan franchisenemers willen verkopen. Die kunnen volgens de bronnen gemiddeld zo’n één tot anderhalf miljoen euro per winkel opleveren. Momenteel zijn honderd franchisers al goed voor 261 van de in totaal 545 HEMA-vestigingen in Nederland. Het is voor zover bekend voor het eerst dat de retailer eigen filialen te koop aanbiedt.

Boekhoorn zou met de verkoop willen beginnen zodra de overname formeel is afgerond, naar verwachting begin volgend jaar. Daarnaast zou hij ook voor de eigen bakkerij, die zeven locaties in Nederland heeft, een nieuwe eigenaar zoeken. HEMA wil niet reageren op de plannen.

HEMA lag tot de overname door Boekhoorn lange tijd in de clinch met zijn franchisenemers, waarbij het tot rechtszaken en opzeggingen van contracten kwam. Met de nieuwe eigenaar werden alle conflicten bijgelegd en nieuwe afspraken gemaakt.

Eerder deze maand werd al bekend de directie van HEMA wordt teruggebracht van acht naar vier leden. De retailer wil onder zijn nieuwe eigenaar slagvaardiger opereren en de schuldenlast, die nog zo’n 750 miljoen euro bedraagt, ‘drastisch’ terugbrengen.